امروز به شما روش تهیه داروهای گیاهی را در خانه آموزش می دهیم.
البته باید ذکر کنم که این آموزش کلی می باشد و برای نتیجه ی بهتر باید به
یک گیاه پزشک یا پزشک طب سنتی مراجعه فرمایید و یا از عطاری ها سوال
کنید و این مطلب ساخت داروهای گیاهی یک آموزش جامع می باشد.
طرز تهیه داروهای گیاهی در ادامه.
جوشاندن : جوشاندن گیاهان باید در یک ظرف چینی یا لعاب دار انجام گیرد.
زیرا ظروف فلزی ترکیبات شیمیایی عصاره گیاهان را تغییر می دهند و در صورتی که
جوشانده مصرف خوراکی دارد ، باید بگذارید ته نشین شود ، آنگاه با ظرف به ظرف
کردن آن ، مایع به دست آمده را بنوشید.
دم کردن : روی قطعات تازه یا خشک گیاه آب جوش می ریزیم ، سپس در آن را
محکم بسته و مدت چند دقیقه می گذاریم تا دم بکشد و این عمل در مواردی
انجام می گیرد که گیاه در اثر حرارت طولانی فاسد شود.
طبخ کردن : برای طبخ قسمت های مورد نظر ، ابتدا آن را با آب سرد ، در یک
ظرف سر بسته مدت دو ساعت و گاه یک شب تمام خیس می کنیم و سپس در
یک ظرف لعاب دار به ملایمت حرارت میدهیم تا به جوش آید و ده دقیقه و گاه بیشتر بجوشد.
سپس آن را صاف کرده و به صورت ولرم یا سرد می نوشیم.
به طور کلی زمان طبخ یا دم کردن قسمت های مختلف گیاه عبارت است از :
چند دقیقه تا نیم ساعت برای گل ، ساقه و برگ و یک ساعت
برای میوه ها و دو ساعت برای ریشه.
الکولاتور : دارویی است که بر اثر حلال الکل روی گیاهان تازه که ممکن
است با خشک شدن خواص خود را از دست دهند به دست می آید.
برای تهیه آن ، گیاه را قطعه قطعه کرده و مدت ۸ روز در ظرفی سربسته ، در
مجاورت الکل قرار داده و گاهی آن را تکان می دهند ، پس از ۸ روز آن را در
پارچه ای ریخته فشار می دهند و سپس مایع به دست آمده را صاف می کنند.
به علت آبی که در گیاه تازه وجود دارد ، درجه الکل حلال در حین عمل خیلی
پایین می آید ، به همین دلیل گیاهانی را که خیلی آب دارند با الکل ۹۵ درجه و
آن هایی را که کمتر آب دارند با الکل ۸۰ یا ۷۵ درجه مجاور می کنند.
الکولاتوری که به این ترتیب عمل می آید ثابت نیست و اثر آن متغیراست ، زیرا
الکل مخمرهای گیاهان را از بین می برد و این مخمرها می توانند موجب
تخریب ماده موثر الکولاتور شوند ، به این جهت همیشه باید الکولاتور را به مقدار کم تهیه کرد.
برای تهیه الکولاتورهای ثابت مخصوصا در شاه بلوط هندی ، گیاه و الکل را با هم
می جوشانند تا مخمرهای موجود در گیاه از بین بروند و الکولاتورها مایعاتی
هستند صاف و زلال ، کم و بیش رنگی با بو و طعم گیاهی که برای ساختن
آن به کار برده شده است و باید آن ها را در شیشه های سر
بسته و به دور از نور و در جای خنک نگهداری کرد.
برگرفته از کتاب طبیب خانواده خود باشید به ترجمه و تالیف ملیحه نصیری راد.
ممنون ازشما